Instalacja glośników - proste pytania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mokart
    Drive
    • 2005
    • 40

no i kolejne wróżenie z fusów :?
    odglosów i przyczyn może być wiele, takie telepatyczne diagnozowanie i sugestie mozna sobie o kant stołu potłuc
    skoro twój mechanik nie wie co to, - to może go zmień?

jest trochę ludzi znających się w temacie ... trzeba sie do nich wybrac i tyle
  • perfex
    L&K
    • 2005
    • 1117

Bede rozbieral przednie drzwi by zalozyc glosniki. Beda one mialy glebokosc 63mm i z tego co widze w watku nizej trzeba bedzie porzezbic z dystansami ale mam pytanka:
    1. Czy dostep do glosnika midbasowego jest poprzez samo zdjecie kratki maskujacej ? Tzn czy ona sie zdejmuje sama i mozna wykrecic glosnik by sobie tam popatrzyc troche czy trzeba zdejmowac poszycie drzwi razem z kratka? Jezeli sie ona zdejmuje to jak ? - normalnie na rympał-wcisk ? I jak zdejmuje sie maskownice tweetera ? A najlepiej to jakby ktos wrzucil jakiegos skana z ETKI moze gdzie bylaby struktura drzwi nie wiem jak sie je rozbiera a nie chce ich polamac

2. Jaki glosniczek wchodzi do tylu, tam w okolice tylnej półki ? okrągły 13 cm czy jakis owalny ?
    Pozdrawiam
    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

AD.1 - zdejmujsze kratkę i już masz dostęp do głośnika - 4 śrubki i jest twój :wink:
      Co najwyżej jak będzie inny niż firmowy (będzie większy kołnierz) to przy samym wyciąganiu będziesz potrzebował ciut większej siły.

AD.2 - Okrągły 13 ale na podstawie kwadratowej - dziwne ma rozmieszczenie otworów na śruby - u siebie dałem normalne 13cm ale musiałem kombinować z mocowaniem.
      Ogólnie z tyłu raczej nie dawał bym żadnych głośników, chyba że dla pasażerów to tylko takie co cokolwiek grają. , no chyba że masz kombi to mogą być chyba owalne... :roll:

Do zamocowania swoich głośników będziesz musiał raczej odgiąć kawałek blaszki - pisaliśmy o tym w innych postach - to żaden problem generalnie...

Komentarz

• perfex
        L&K
        • 2005
        • 1117

Zamieszczone przez arci9
        Ogólnie z tyłu raczej nie dawał bym żadnych głośników, chyba że dla pasażerów to tylko takie co cokolwiek grają. ,

Do zamocowania swoich głośników będziesz musiał raczej odgiąć kawałek blaszki - pisaliśmy o tym w innych postach - to żaden problem generalnie...
        O odginaniu blaszki czytalem. A glosniki z tylu lubie miec i juz k Szkoda ze nie da sie miec glosnikow w tylnych drzwiach (no poza gwizdkami na ktore jest miejsce) tylko az pod szyba (liftback)
        Pozdrawiam
        perfex

Octavia HTP

Komentarz

• arci9
          RS
          • 2004
          • 2007

A glosniki z tylu lubie miec i juz
          No ja też lubiłem i jeszcze od czasu do czasu lubię.... :szeroki_usmiech , dlatego mam Lanzary z seri Vibe...to w zupełności wystarczy...a jak mi przeszkadzają to fader na front i ogień :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

W tylnych drzwiach tez da sie miec midbasy, kwestia pewnej rzezby, ale jest to do osiagniecia. Tylko nie wiem czy jest sens :|
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Samiec
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4287
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
              W tylnych drzwiach tez da sie miec midbasy, kwestia pewnej rzezby, ale jest to do osiagniecia. Tylko nie wiem czy jest sens :|
              A ja sie zastanawiam czy by pasowal boczek od Bory ,bo w nim jest miejsce na glosnik. Tak na oko to drzwi wygladaja ze maja taki sam ksztalt ,ale to tylko na oko ,ale jak jest w rzeczywistoci :roll:
              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zamieszczone przez Samiec
                Zamieszczone przez Maicroft
                A ja sie zastanawiam czy by pasowal boczek od Bory ,bo w nim jest miejsce na glosnik. Tak na oko to drzwi wygladaja ze maja taki sam ksztalt ,ale to tylko na oko ,ale jak jest w rzeczywistoci :roll:
                Poszukac kogos z Bora i po klopocie, pelno takich pod supermarketami stoi, w sumie Golf tez by mogl byc.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• wasyl
                  L&K
                  • 2005
                  • 1084

A ja sie zastanawiam czy by pasowal boczek od Bory ,bo w nim jest miejsce na glosnik. Tak na oko to drzwi wygladaja ze maja taki sam ksztalt ,ale to tylko na oko ,ale jak jest w rzeczywistoci
                  qrde rzeczywiście :? czemu mośki nie zrobili tego patentu w Octavii to nie wiem... :evil: ahhh
                  ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                  www.wasilewski-foto.pl
                  KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez wasyl
                    qrde rzeczywiście :? czemu mośki nie zrobili tego patentu w Octavii to nie wiem... :evil: ahhh
                    musieli przeciez na czyms zaoszczedzic :diabelski_usmiech
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• marcind
                      Rider
                      • 2005
                      • 438

Wracajac do tematu:
                      Czy dostep do glosnika midbasowego jest poprzez samo zdjecie kratki maskujacej ? Tzn czy ona sie zdejmuje sama i mozna wykrecic glosnik by sobie tam popatrzyc troche czy trzeba zdejmowac poszycie drzwi razem z kratka? Jezeli sie ona zdejmuje to jak ? - normalnie na rympał-wcisk ? I jak zdejmuje sie maskownice tweetera ?
                      Dlaczego pytam, od jakiegos czasu jak slucham radyjka, szczegolnie nieco glosniej slysze taki dziwny dzwiek, jakby membrana byla porwana, albo glosniczek do czegos dotykal, a chyba sam sie nie przemieszcza , i mysle co by sobie glosniki nowe sprawic (mam oryginalne skodowskie) na przod bo tylko tam jest ten dzwiek.
                      Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
                      mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

to tylko zniekształcenia z końcówki mocy radia :diabelski_usmiech

Komentarz

• marcind
                          Rider
                          • 2005
                          • 438

Nexus moze troche jasniej wytlumacz mnie laikowi w tej dziedzinie....

Komentarz

• Nexus6
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4847
                            • Volkswagen

wzmacniacze radiowe chcrakteryzują się niewielką mocą i rosnącymi wykładniczo w stosunku do oddawanej mocy zniekształceniami
                            stąd im głośniej RADIO gra, tym większe zniekształcenia wprowadza końcówka mocy do sygnału audio

Komentarz

• marcind
                              Rider
                              • 2005
                              • 438

Tylko czemu to sie pojawilo, dopiero od jakiegos czasu? I mam wrazenie ze przy niskich tonach jest to duzo bardziej slyszalne, a moze nawet tylko przy niskich.... Nexus nie obraz sie jezeli to co opisalem tylko potwierdza Twoja teorie, ale niestety nie znam sie na tym... Wiec reasumujac wymiana glosnikow jest u mnie zbyteczna?

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

sorry, nie doczytałem, ze efekt pojawia się TYLKO w przednich głośnikach
                                więc masz niestety kumulacje dwóch efektów - zniekształceń z radia i prawdopodobnie uszkodzonej membrany głośników niskośredniotonowych :evil:

Komentarz

• marcind
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 438

Dzieki za informacje w takim razie kupuje glosniki, ogladalem nawet juz jedne jednodrozne bo mam gwizdki, wiec facet powiedzial ze nie ma sensu przeplacac..... k Jeszcze raz dzieki!!

Komentarz

• Nexus6
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4847
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez marcind
                                    ... ogladalem nawet juz jedne jednodrozne bo mam gwizdki, wiec facet powiedzial ze nie ma sensu przeplacac.....
                                    sorry, ale "facet" zna się na tym jak świnia na lataniu :evil:

chcesz wymieniac głośniki ?? - OK
                                    tyle że jak wymieniac to komplet, fabryczne tweetery to też porażka
                                    ale może przy okazji przygotujesz im miejsce pracy ??

Komentarz

• marcind
                                      Rider
                                      • 2005
                                      • 438

Rozumiem ze sugerujesz abym rozebral obudowe do gwidkow, ale juz pewnie wyzsza szkola jazdy, no chyba ze jest gdzies manual.....

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Obudowa do tweaterow schodzi w rekach :twisted: Otwierasz drzwi i chwytasz od krawdzi drzwi i zobaczysz ze zacznie sie ruszac.

Za ile oferowano Ci te 2 glosniki i jakiej to mialo byc firmy. Nexus ostatnio gdzies podawal link do zestawu glownikow w cenie okolo 350zl i sadze to nie jest az taki majatek, a wieksza szansa ze membrana nie rozpadnie sie przy pierwszym utworze :diabelski_usmiech
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• arci9
                                          RS
                                          • 2004
                                          • 2007

Zamieszczone przez marcind
                                          Rozumiem ze sugerujesz abym rozebral obudowe do gwidkow, ale juz pewnie wyzsza szkola jazdy, no chyba ze jest gdzies manual.....
                                          Wyjęcie gwizdków z miejsca fabrycznego a co za tym idzie trójkącików jest banalnie proste - podwadzasz za pomoca nieduzego płaskiego śrubokręta ten plastikowy element , najlepiej jednocześnie dwoma śrubokrętami i już masz jak na dłoni tweeter k

Nexus sugerował cobyś przed instalacją nowych wooferów , wytłumił drzwi np. matami oraz zamocował w/w głośniki nie za pomocą fabrycznych plastikowych oringów a zamienił je na takie wykonane z mdfu.

Sporo było na ten temat w archiwum :wink:

EDIT:
                                          Maicroft, ładnie się zgraliśmy z postami :wink:

Komentarz

• Nexus6
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4847
                                            • Volkswagen

POWERBASS PB CK 6 Chrome

Komentarz

• arci9
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2007

Nexus a słuchałeś tych głośników jakoś dłużej?Bo że je w ogóle słyszałeś to sobie zdaję sprawę...Możesz je do czegoś porównać? Na forach CA często je chwalono, ale jakoś nie do końca wierzę w "zdrowe" intencje wszystkich opiniujących :!:

Komentarz

• Nexus6
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4847
                                                • Volkswagen

dobre, tanie głosniki dla lubiących dobre "kopnięcie", a jednocześnie nie kaleczące uszu jak ESK Hertz'a
                                                dla miłosników "czarnej muzy" jak znalazł :diabelski_usmiech

Komentarz

• marcind
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 438

Dzieki jak nie wiem co... Czuje sie zobowiazany :roll:
                                                  Tylko czy te glosniki ktore Nexus mi sugerujesz wejda mi w miejsxce starych, powiem wprost nie chce mi sie rozkrecac calych drzwi....

Komentarz

Pracuję...